Asbest daken binnenkort verboden

Is een asbestdak na 2024 nog wel verzekerd bij brand? 
Vanaf 2024 zijn asbestdaken verboden en veel mensen weten niet dat het asbestverbod eraan komt.
Er op tijd mee beginnen voorkomt een hoop problemen.

Asbest 2024

Eind 2017 wordt het Asbestdakenbesluit 2024 een feit en wordt het wettelijk verankerd in de wet. Dit besluit is genomen omdat door weersinvloeden asbest platen verweren en kleine schadelijke asbestdeeltjes vrij kunnen komen. De laatste asbestdaken zijn medio 1993 aangebracht en voor 1993 werd asbest algemeen veel gebruikt voor verschillende toepassingen.

Asbest dak vervangen

Degenen die met een asbestsanering beginnen lopen vaak tegen allerlei organisatorische en financiële problemen aan. Van hele daken op een boerenschuur tot kleine daken op een woning.
Asbest golfplaten op een schuurtje vervangen is goed te doen, echter het vervangen van daken op een boerderij of een rijtjeswoning is een hele klus. Bewoners hebben vaak geen geld, gaan toch verhuizen of zijn op een leeftijd dat het hun tijd wel zal duren.

De meeste mensen hebben geen duizenden euro’s op de bank staan voor het vervangen van een dak. En, een belangrijke vraag waar we nu nog geen antwoord op weten: is een asbestdak na 2024 nog wel verzekerd bij brand?

Sommige verzekeraars vergoeden de volledige kosten bij brand. Sommige verzekeraars alleen de kosten die tot een maximaal bepaald bedrag is vastgesteld óf tot een bepaald percentage van het verzekerd bedrag. Heeft u met asbest te maken dan is dit van belang om na te lopen.

Subsidie asbest

Woningeigenaren hebben de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor asbestsanering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zijn in 2024 de daken asbestvrij? Dat is een goede vraag, de sanering verloopt moeizaam en de verwachting is dat de kosten alleen maar zullen stijgen. Het is dus raadzaam om er tijdig mee te beginnen.