Bent u zoek naar een woning? Met deze 6 tips gaat u goed voorbereid naar de Open Huizen Dag!

De Open Huizen Dag is het perfecte moment om je te oriënteren op een nieuw koophuis. Tijdens deze dag kun je een groot aantal huizen bezichtigen zonder een afspraak te maken, kiezen is dus cruciaal. Maar hoe pak je dit het beste aan?

Tip 1: Stippel een route uit

Het is raadzaam om van tevoren een top 5 te maken met de koophuizen die voldoen aan uw budget en (toekomstige) woonwensen. Heeft u een kleintje op komst, wilt u de badkamer zelf verbouwen of wilt u een slaapkamer beneden? Wat uw woonwensen ook zijn, kijk kritisch of deze woonwensen mogelijk zijn in uw woningen top 5.

Tip 2: Gebruik onze Makelaardij Maat checklist voor huis bezichtigingen
Meerdere woningen op het oog? Dan is het verstandig een route uit te stippelen om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Download onze gratis checklist en print deze uit, zodat je de meest relevante vragen kunt stellen en zowel de positieve als de negatieve aspecten van de woningen met elkaar kunt vergelijken. Een woning bezichtigen duurt vaak niet langer dan een half uur. Deze checklist helpt u de belangrijkste kenmerken te noteren en de juiste vragen te stellen. Zo heeft u na afloop alle informatie op een rijtje die u nodig hebt voor een goede afweging. Vergeet bij het bezichtigen ook niet een fototoestel en een meetlint mee te nemen.

Tip 3: Laat je niet verleiden
Huisverkopers zullen hun best doen om te zorgen dat hun woning het beste uit te verf komt in vergelijking met de concurrentie. Toch moet u zich niet laten verleiden door de zelfgemaakte appel cake en de verse koffie. Stel kritische vragen, geef elke ruimte het oog en bespreek eventuele gebreken.

Tip 4: Blijf objectief
Is het gelijk liefde op het gezicht, probeer dan vooral met twee benen op de grond te blijven staan door die gevoelens te negeren. Vraag naar de ‘onzichtbare zaken’ waarmee je als koper rekening moet houden zoals een kettingbeding of kwalitatieve verplichtingen. Laat de verkopers ook vooral niet zien dat je dolenthousiast bent hun zouden daardoor hun prijs kunnen verhogen tijdens de onderhandelingen.

Tip 5: Ga nóg een keertje kijken
De Open Huizen Dag is niet de enige keer dat je een woning kunt bezoeken. Ga achteraf nog eens een kijkje nemen bij die woning die veel indruk heeft gemaakt en neem een vriend of familielid mee. Samen zie je meer en zo krijg je ook een beter beeld van de woning en de wijk. 

Tip 6: Aankoop makelaar / bouwkundig rapport
Indien u wenst tot aankoop van de woning over te gaan is een aankoop makelaar samen met een bouwkundige keuring wellicht een goede overweging. Immers het kopen van een woning is een serieuze en een zorgvuldige aangelegenheid waarbij alle aspecten van de woning onderzocht moeten worden.

Wij hopen u hiermee van dienst te kunnen zijn.

Namens Makelaardij Maat wensen wij u veel succes met het vinden van uw droomhuis!